Zihinsel ve bedensel gelişim, ruh ve beden sağlığı açısından özellikle
çocukluk ve ilk gençlik yıllarında olmak üzere bütün yaşam boyu insanların her gün
belli oranda hayvansal proteini tüketmesi gerekmektedir. Erişkin ve sağlıklı 70 kg ağırlığında bir bireyin günde tüketmesi gereken protein miktarının yaklaşık 70 g
civarında olduğu, tüketilen proteinin yaklaşık olarak da yarısının (35 g) hayvansal
protein olması gerektiği belirtilmektedir (Anonim, 2014). Türkiye’de endişe verici
olarak, kişi başına hayvansal protein tüketiminde, yıldan yıla bir azalma olduğu
gözlemlenmektedir. Türkiye’de hayvansal protein tüketimi, dünya ortalamasının
altında olup 20 g civarındadır. Geri kalmış ülkelerde ise kişi başına hayvansal protein
tüketiminin 9 g kadar olduğu ifade edilmektedir (Sipahi, 2006).
Gerek insan ömrünün her geçen gün daha da uzaması, gerekse de ölümler
içinde sağlıksız beslenmenin öneminin artması tüketicileri her geçen gün daha
sağlıklı ürünler tüketmeye yöneltmektedir. Amerika Birleşik Devletleri Tarım
Bakanlığı sağlıklı beslenmeyle ilgili önerilerini tüketilen tahıl oranının azaltılması,
sebze ve meyve tüketiminin artırılması, kalsiyumca zengin gıdaların tüketimi, yalın
protein kaynaklarının tüketimi, fiziksel aktivite ve tüketilen gıda arasındaki dengenin
ayarlanması başlıkları altında toplanmıştır. Hindi eti de yalın protein kaynaklarının
tüketimi başlığı altında, yüksek ve kaliteli bir protein kaynağı olarak düşük kalori,
toplam yağ, doymuş yağ ve kolesterol miktarı ile tüketilmesi önerilen gıda maddeleri
arasında gösterilmiştir. Yine hindi eti tüketiminin şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve
bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkileri bulunduğu, içerdiği iz elementlerin de
immün sistemi güçlendirmede faydalı olduğu ifade edilmektedir. Sağlıklı yaşam için
doktorlar tarafından fazla tüketilmesi sakıncalı görülen Sodyum (Na)’unda hindi
etinde diğer etlere göre daha düşük oranda bulunduğu ifade edilmektedir (Sipahi,
2010).
Hindi eti B grubu vitaminlerden tiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3) ve
pridoksin (B6) bakımından iyi bir kaynaktır. İnsan beslenmesinde gereksinim
duyulan çoklu doymamış yağ asitlerinden linoleik asit hindi etinde (2.6 mg/g yağ)
tavuk etine göre (0.9 mg/g yağ) daha yüksek miktarda bulunmaktadır (Işeri ve Erol,
2009). Hindi etindeki % 20 civarındaki protein başta lizin olmak üzere alanin, serin,
aspartik asit, metiyonin, glutamik asit ve tirozin amino asitlerini yüksek düzeyde
içermektedir (Işeri ve Erol 2009). Pişmiş hindi etine ait besin madde bileşimleri
Çizelge’de yer almaktadır.
Çizelge Yağları tıraşlanmış bir porsiyon (85 g) pişmiş hindi etindeki besin
madde bileşimleri (Sipahi 2010).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder