Hindi
yetiştiriciliği, kümes hayvanları
arasında oldukça önemli bir yeri olan hindinin anavatanı Amerika ülkesidir.
Amerika keşfedildikten sonra tüm dünyaya buradan yayılmıştır. Sülüngiller
familyasından olan hindi, adını Hint şehirlerde yetiştirilen gine tavuğuna olan
benzerliği yüzünden almıştır. Tavukla kıyaslandığında hindi boy olarak yüksek
ve uzundur.Beyazlı siyahlı, beyaz hindiler yanında en fazla parlak siyah tüylü
hindiler bulunmaktadır. Yine tavuklar gibi başlarında kırmızı ibik olur.
Hindi eti hem lezzetli, hem de kolesterol oranı düşük olduğundan tercih edilen bir besindir. Tavuklara nazaran dayanıklı olmaları, uzun ömürlü olmaları, beslenme açısından yüksek değerlere sahip olmaları, karkas randımanı hindi yetiştiriciliğini cazip kılmaktadır. Özellikle yılbaşı menülerinde, günlük beslenme düzeninde et ve döner yapımında, salam, sucuk gibi besinlerin içinde kullanılması yetiştiricilere avantaj sağlamaktadır. Hindi etinin ucuza mal edilmesi ve 1,5-2 aylık oldukları zaman merada rahatça beslenmeleri yetiştiricilikte önemli birer avantajdır.
Hindi eti hem lezzetli, hem de kolesterol oranı düşük olduğundan tercih edilen bir besindir. Tavuklara nazaran dayanıklı olmaları, uzun ömürlü olmaları, beslenme açısından yüksek değerlere sahip olmaları, karkas randımanı hindi yetiştiriciliğini cazip kılmaktadır. Özellikle yılbaşı menülerinde, günlük beslenme düzeninde et ve döner yapımında, salam, sucuk gibi besinlerin içinde kullanılması yetiştiricilere avantaj sağlamaktadır. Hindi etinin ucuza mal edilmesi ve 1,5-2 aylık oldukları zaman merada rahatça beslenmeleri yetiştiricilikte önemli birer avantajdır.
Hindi
yetiştiriciliğindeki hindi ırkları
·
Bronz ırk hindiler: Bu ırktaki erkek hindiler yaklaşık 12 kg, dişi
hindiler 9 kg olur. Yılda alınan yumurta verimi yaklaşık 55-60 adet olup,
yumurtaların ağırlığı yaklaşık 80-90 gram kadar olur.
·
Siyah ırk hindiler: Bu ırk hindilerin yıllık yumurta verimi yaklaşık 65
adet olup, ağırlıkları ise 75 gram kadardır.
·
Beyaz ve sarı ırk
hindiler: Bu ırktaki hindiler siyah ırk ve bronz
ırkla benzer özellikle gösterir.
·
Hibrit ırk hindiler: Bu ırktaki hindiler beyaz ırk hindilerin melezlenmesi
ile elde edilir. Bu hindiler hindi yetiştiriciliği yapılan ülkelerde oldukça
önemlidir. Bunun nedeni hindilerin erişkinlikte erkeklerde yaklaşık 20 kg
olması, dişilerin de 13 kg kadar olmasıdır. Yumurtaları ise, yaklaşık 55-60
gram kadardır.
Hindi
yetiştiriciliği nasıl yapılır?
Hindiler
tavuklar gibi fazla yumurtlamaz. Alınan yumurtalar yavru çıkarmak amacıyla
kullanılmaktadır. Üreticiler bunları satmaz. Hindiler yumurta yaptığı yeri başkalarının
görmesini istemez. Bu nedenle folluk içine girmeyi sevmezler. Bahar geldiğinde
yumurta yapmaya başlayan hindiler, yaklaşık 20-25 yumurta yapınca kuluçkaya
yatar.
Hindi
yetiştiriciliğinde kümes bakımı oldukça önemlidir. Belirli zamanlarda kümeslerin
basınçlı suyla yıkanarak dezenfekte edilmesi gerekir. Kümeste bulunan çatlak ve
yarık yerler onarılmalıdır. Ayrıca kümes içindeki ekipmanlarda dezenfekte
edilmelidir. Kümes altına bütün altlık kullanılmalı, ekipmanları yerleştirerek
formaldehit yardımıyla fümigasyon yapılması gerekir. Bunlar civcivler çıkmadan
en az 5 gün önceden tamamlanmalıdır.
Yetiştiricilikte
0-6 haftalık dönem ilk periyottur. Bu süreçte kuluçkadan çıkan civcivlerin
gagaları kesilir. Bunu 6.-8. günlere kadar tamamlamak gerekir. Ayrıca
civcivlere aşıları da yapılır. Kuluçkahanede olan civcivler büyüyecekleri
kümeslere nakil aracıyla alınmalıdır. Nakil yapılırken ortam 21-24 derecede
olmalıdır. Her taşımada en fazla 240-350 civciv taşınmalıdır. Kümeslere kuru,
temiz işlenmemiş altlıklar konulmalıdır. Bunlar kaliteli ağaç talaşı olabilir.
Yaz döneminde altık 8 cm kadar, kış döneminde de 12 cm kalınlıkta altlık
hazırlanmalıdır. Islanan, nemli altlıklar değiştirilmeli, ısınmış altlık
kullanılmalıdır. Gerekirse günlük değişim yapılmalıdır.
Kümesteki
her 100 civcive bir adet suluk, bir palaza 1 cm kenarlı olan suluk
yerleştirilmelidir. Suyun bulunduğu alan dezenfekte edilmelidir. Civcivlere ilk
olarak % 2-5 oranlı şekerli su verilmeli ve enerji kaybı önlenmelidir. Ayrıca 3
gün boyunca civcivlerin hassas yapısından dolayı suya vitamin ve mineral gibi
takviyeler konulmalıdır. Günde 2 defa sular tazelenmelidir. Yemlerde her gün
taze konulmalıdır. Yemlik kenarlarının palazların kursak seviyesinde olmasına
özen gösterilmelidir. 4 hafta süreyle yemle beslenen civcivler, 5. haftada
palet yemle beslenmelidir. 15 günden itibaren yeme palaz başına olmak üzere 0,5
gram grit konulmalıdır.
Civcivler
7. haftadan kesim zamanına kadar ikinci periyota uygun şekilde bakılmalıdır.
Yemlerle büyütülen hindiler, kesimden 1 ay önceden başlayarak, özel bir yemle
beslenmeli ve kesime hazırlanmalıdır. Erkek ve dişi hindiler bu dönemde
birlikte semirtilir. Erkek hindilerde kesim 22-24 haftada, dişi hindilerde ise
16-18 haftada kesim yapılır.
Hindiler
tarla ve bahçelerde bakılırsa zararlı böcekleri ve taze otları yemeyi severler.
Özellikle kepek hamuru, mısır, arpa ve buğday en fazla sevdikleri besindir.
Sonbaharda dar yerlerde bol yemle beslenirlerse, daha hızlı serpilir ve
yağlanırlar. Kış ayları hindi etinin en fazla tüketildiği dönemdir. Hindi daha
fazla eti için yetiştirilen bir canlıdır. Normal kuluçka süresi ortalama 28 gün
sürer ve 17-18 yumurta ile kuluçkaya yatabilirler. Bakımı tavukla
kıyaslandığında daha zordur, yavrular daha geç büyür. Hindi gübresi de tarım
için oldukça faydalıdır. Bu hindi yetiştiriciliği için bir avantajdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder